Appels, peren en wat je over buikvet moet leren!

Er bestaan van die rare benamingen voor lichamen van mensen, wanneer er meer vet bij komt kijken. Hoe mijn lichaam wordt, volgens die benamingen, wanneer ik aankom? Mijn lichaam wordt een peer. Dit betekent dat ik dikke benen en billen en heupen krijg als ik aankom.
Mensen kunnen ook een appel worden. Wat inhoudt dat alles rondom hun romp aankomt on dat ze dikkere armen krijgen. Vet vooral boven de middel.

Vroeger had ik wat stevigere benen en een heel klein bovenlichaam. Ik vond dat raar zo’n platte buik met dikke dijen en wilde liever dunne benen. Maar nu weet ik dat ik blij moet zijn met minder buikvet.
Buikvet is namelijk de slechtste met het blote oog zichtbare vet die je kunt hebben. Maar wat maakt het zo slecht?

In het artikel Do apples fare worse than pears, van Ingrid Wickelgren, wordt gezegd dat het te dik zijn niet altijd gevaarlijk is, maar het is gevaarlijk waar je het vet hebt! Er blijkt dat mensen met een appelfiguur meer gezondheidsrisico’s lopen dan mensen met een perenlichaam. Buikvet ontsteekt meer dan onderhuids vet. Die ontsteking kan de ontwikkeling van insuline-gevoeligheid bevorderen, hierdoor wordt glucose minder goed afgebroken. Als dat zo is, dan is de kans heel groot op het krijgen van diabetes type 2.  De rede hiervoor is, is dat de cellen van buikvet veel groter zijn dan ander vet en buikvet zorgt ook dat er veel vrije vetzuren in het lichaam vrijkomen.

Ook zijn buikvet en vet rondom de lever aan elkaar gekoppeld. Als er veel vet om de lever zit, is de kans op een hartaanval ook groter. Vrije vetzuren zorgen er ook voor dat de bloeddruk omhoog gaat.
Uhm… Liever geen zwemband om je buik heen dus…
Omdat appels sneller en meer vet rondom de buik en organen ontwikkelen, moeten zij extra oppassen, wanneer ze aankomen!

Maar wat kan je doen om van je buikvet af te komen? Nou buikspieroefeningen helpen dus NIET. Met buikspieroefeningen worden de buikspieren wél sterken, maar buikvet blijft lekker op die versterkte buikspieren van je lichaam liggen. Afvallen met behulp van cardio heeft meer effect.

Dus het welvaartsbuikje? Eerder een probleembuikje. Ik ontwijk hem liever.

Leave A Reply

Navigate