Ben je een ochtend- of avond mens? En wat zegt dat over jouw persoonlijkheid?

Je weet waarschijnlijk al of je een ochtend- of avond mens bent. Als jou dat niets zegt, vraagt het je partner. Die zal het je uit ervaring weten te vertellen.

Wetenschappers die de slaap- en leefgewoontes van mensen bestuderen spreken van twee chronotpes: je bent vroeg wakker en gaat vroeg slapen of je bent laat wakker en gaat laat slapen. Het is heel interessant wat de wetenschap kan herleiden met betrekking tot je persoonlijkheid en levensstijl op basis van je slaapritme!

  1. betere seks en meer vreemdgaan

Een uitgebreid universitair onderzoek in Duitsland vond dat avond mensen betere minaars waren, beter konden charmeren en vaker vreemdgingen ten opzichte van ochtend mensen.

  1. roken en drinken

Meerdere onderzoeken vonden dat avond mensen vaker rookte en dronken boven de gezondheidsnorm. Een Fins onderzoek vergeleek het verschil in chronotype tussen tweelingen waarvan één een ochtend mens was en de ander een avond mens- om het onderzoek zo betrouwaar mogelijk te maken. Avond mensen roken en drinken aanzienelijk meer dan ochtend mensen!

  1. doorzettingsvermogen en samenwerking

Omdat slaappatronen en persoonlijkheid in psychologische testen nogal veel met elkaar te maken hebben, heeft ondrzoek interessante links gevonden tussen de twee. Avond mensen schijnen meer op zoek te zijn naar variatie en afleiding terwijl ochtend mensen beter zijn in het samenbrengen van mensen en meningen, en zouden ook meer doorzettingsvermogen hebben.

  1. geluk

Het feit dat ochend mensen gelukkiger zijn dan avond mensen, wordt ook wel de ‘social jetlag’ genoemd door sociale wetenschappers. Het zou zomaar kunnen dat de avond mensen die alsnog een ochtend ritme moeten leven hierdoor nogal humeuriger zijn van aard. Het is namelijk bewezen dat ochtend mensen positiever zijn dan avond mensen met betrekking tot hoe ze in het algemeen in het leven staan.

Tot slot; moeten presteren in het dagdeel waar je juist eigenlijk niet het type voor bent kan goed zijn! Het blijkt dat wanneer je een ochtend mens bent en in de avond werkt, dit kan leiden tot meer creativiteit. Omgekeerd ook, avond mensen zouden in de ochtend tot inzichten komen die ze vanuit hun ‘comfort zone’ in de avond niet bedacht zouden hebben!

En zo valt er voor elk chronotype wat te zeggen. En gelukkig ook voor de wekker die soms veel te vroeg afgaat..

Liefs, Sarah

Leave A Reply

Navigate