Tips, voorkom hiermee hardloopblessures!

Ik heb voor jullie een aantal makkelijke tips op een rijtje gezet zodat het hardlopen leuk en blessurevrij blijft! Doordat de middelen die je nodig hebt om een stukje hard te lopen summier zijn, in combinatie met het feit dat je het eigenlijk overal kunt doen zorgt dit ervoor dat het een populaire sport is. Maar! Hardlopen is wel een van de meest blessure gevoelige sporten.

  1. Begin bij de basis, zorg ervoor dat je goede schoenen hebt! Goede schoenen zullen je voldoende steun geven, helpen je met de stabilisatie van je hiel, met de afwikkeling van je voet en fungeren als schokdemper. Vergeet niet dat je schoenen ongeveer na 1500 km aan vervanging toe zijn!
  1. Doe altijd een warming-up en een cooling down. Het is van belang dat je tussen de 5 en 10 minuten op een rustig tempo warm loopt. Naast het warmlopen zal ik jullie zeker adviseren om voor en na het lopen de kuiten, hamstrings en quadriceps te rekken. Rek nooit verend, dan verkort je de spieren en je wil juist lengte creëren, hou de rek altijd 10-20 seconden vast en wissel af per been(5x per been). De cooling down bestaat naast het rekken uit het 5 tot 10 minuten uitlopen/wandelen.
  1. Hardlopen draagt zeker bij aan je conditie, maar vergeet niet dat het vergroten van je spierkracht niet minder belangrijk is! Zorg ervoor dat je naast het hardlopen minstens een keer in de week krachttraining doet voor je core, beenspieren en arm en schouderspieren. Dit zal je helpen met het verbeteren van je hardloopprestaties en het verminderen van blessures.
  1. Overal op internet zijn hardloopschema’s te vinden, of hardloopapps zijn er ook plenty. Deze zijn er allemaal niet voor niets en het feit dat ze echt langzaam opbouwen is ook niet voor niets. Loop niet te hard van stapel, bouw het hardlopen(+je andere trainingen) goed op! Beter iets te langzaam opbouwen dan te snel.
  1. Voor dat je gaat hardlopen, zorg ervoor dat je zeker weet dat je een goede houding en looptechniek Let op je paslengte, je landingspatroon, je voetafwikkeling etc. Dit kun je door de fysiotherapeut laten analyseren, door een looptrainer of in een speciale hardloopzaak waar ze een bandanalyse kunnen maken van je looppatroon.
  1. Je zou het niet verwachten, maar ook rust is een groot onderdeel in het verbeteren van je resultaten. Hersteltijd voor de spieren is erg belangrijk, gun ze na een dagje rennen rust of doe bijvoorbeeld yoga. Wanneer je dag na dag rent zal de verzuring die in de spieren optreedt aanwezig blijven en leiden tot blessures.

Succes met trainen!

Jolijn

Leave A Reply

Navigate