Wat bewaar je wel in de koelkast en wat niet?

Moet groenten en fruit nou wel in de koelast of niet en waarom? Voordat ik hier over las en leerde dat het belangrijk is om bepaalde soorten groenten en fruit juist wel of niet gekoeld te bewaren, was mijn koelkast gewoon een handige extra opslagplek. Bij gebrek aan ruimte voor opslagruimte in de keuken gooide ik alles in de koelkast. Goed, zo werkt het helaas absoluut niet.
Sommige groenten en fruitsoorten behouden hun voedingsstoffen juist beter wanneer we ze op kamertemperatuur bewaard worden en andere wanneer ze gekoeld bewaard worden. Ook zijn er weer regels voor groenten en fruit die apart bewaard moeten worden. Zonder het leven ons al te moeilijk te maken, zijn dit de meest handige tips om je verse voeding zo gezond mogelijk te bewaren.
1. Gekoeld bewaren
Groenten en fruit die we wel in de koelkast moeten bewaren:
– koolsoorten zoals bloemkool en broccoli
– bladgroenten zoals andijvie, prei, spinazie en sla
– groenten die net onder de grond groeit zoals wortelen, pastinaak, witlof
– paddestoelen
– appels
2. Op kamertemperatuur bewaren
Groenten en fruit die je beter buiten de koelkast kan bewaren:
– courgette
– aubergine
– tomaten
– tropisch fruit
– komkommer
3. In een koele droge (donkere) berging bewaren
– aardappelen en uiten kun je beter gescheiden bewaren omdat wanneer je beide naast elkaar legt, versnelt het rijpingsproces en zijn beide minder lang houdbaar
– bonen
– knollen
4. Bewaar groenten en fruit apart van elkaar
Sommige soorten zijn ethyleen-gevoelig en andere soorten geven ethyleen af. Deze moeten gescheiden van elkaar bewaard worden zodat ehtyleen-gevoelige groenten nooit naast groenten ligt die ethyleen afgeeft.
Groenten die ethyleen-gevoelig zijn: aubergines, broccoli, champignons, komkommer, witlof en koolsoorten.
Groenten die ethyleen afgeeft zijn: tomaten, appels en kiwi’s.
5. Bewaar je sla en andere bladgroenten langer en behoud de voedingswaarde beter door de sla te wassen en in een schone vochtige theedoek in de koelkast te bewaren
6. Eet fruit en groenten binnen 5 dagen op
De vitaminen die in je groenten en fruit zitten vervliegen binnen 5 dagen, dus om de voedingswaarden uit je groenten en fruit te halen moet je ze opeten binnen 5 dagen.
7. Eet seizoensgebonden groenten en fruit
Op deze manier haal je alle vitaminen uit je eten die je nodig hebt en vaak seizoensgebonden zijn – en het is beter voor het milieu!

Liefs, Sarah

Leave A Reply

Navigate