Super veel reizen, super vaak vliegen: de wetenschappelijke gezondheidsrisico’s

Veel reizen is heerlijk. Van steden tripjes tot verre exotische bestemmingen voor onvergetelijke vakanties. Wanneer je voor je werk regelmatig vliegt zoals ik doe, zit je al snel vier keer per maand in het vliegtuig. Wanneer ik gevlogen heb voel ik het effect wel op mijn lichaam en ik zie het ook aan mij huid. Vliegen voelt intuïtief ongezond maar wat zijn nou echt de meest voorkomende gezondheidsrisico’s van frequent vliegen?

  1. Een virus of bacterie oplopen

Volgens onderzoek is de kans honderd keer groter om griep op te lopen tijdens een vlucht. Wanneer iemand in een vliegtuig niest, verspreiden de bacteriën meer dan 15 meter ver. Dat is helaas niet alles. De kans op Salmonella en E Coli (blaasontsteking) door het eten dat aan boord geserveerd wordt is ook vele malen groter.

  1. Trombosis

De ongelukkige combinatie van lang stil zitten, lage luchtdruk en uitdroging verhogen het risico op trombosis aanzienlijk. Voorkomt verstopte bloedvaten door tijdens een vlucht af en toe te gaan staan en op en neer lopen, blijf bewegen.

  1. Ademhalingsproblemen

Het percentage vocht in de lucht bij je thuis is gemiddeld 35% terwijl het percentage vocht in een vliegtuig 25% is. Dit droogt je uit maar hierdoor kan ademen ook belastend voelen. Door de lage druk in een cabine is er ook minder zuurstof, waardoor er minder zuurstof in je bloedstroom is. Dit kan vermoeiend voelen. Voor en na een vlucht zorg ik dat ik goed sport. Hardlopen of andere cardio is een redmiddel.

  1. Oorpijn en gehoorklachten

Bij vluchten van vier uur of langer heb je een verhoogd risico op het verliezen van je gehoor. Oordopjes kunnen helpen dit verhoogde risico te verminderen.

  1. Vermindering van smaakpupillen

Tijdens een vlucht zou je smaak voor zout en zoet met 30% verminderen. Je kunt voorkomen meer zout en zoet te willen eten om voor verlies va smaakvermogen te compenseren door veel water te drinken.

  1. Desynchronosis (oftewel: jetlag)

Gevolgen van deze slaapstoornis zijn verlies van concentratie, energie en verlies van eetlus. Een langdurig onderzoek vond dat een gevolg van veel jetlag hebben onder andere een verminderd cognitief vermogen is. Je wordt dus letterlijk dommer van jetlag. Dat is helaas niet het ergste; ook zou je volgens onderzoek een verhoogde kans hebben op het ontwikkelend van psychische stoornissen.

  1. Straling

De meeste korte vluchten stellen je minimaal bloot aan straling maar hoe langer de vlucht en hoe dichter bij de Noord Pool je vliegt, hoe hoger de dosis straling is. Luchthavens en de business er omheen doen altijd af aan de schadelijke hoeveelheden straling maar hier zijn ze oneerlijk in. Een vlucht van Washington naar Hong Kong stelt je bloot en even veel straling als een x-ray scan. En daar moeten we een loodschort bij dragen!

  1. Constipatie

Door de luchtdruk en het lange stilzitten, kun je verstopt raken, vocht vasthouden, en last krijgen van je darmen. Om dit te minimaliseren, drink veel water en vermijd absoluut cafeïne-houdende dranken en alcohol.

Komt er eigenlijk dus op neer dat we vooral lekker op vakantie moeten blijven gaan en vliegen soms moet. Sport regelmatig, eet gezond en drink veel water. Maak je niet te veel zorgen om de dingen die je niet kunt controleren maar wees je bewust van de gevolgen van vliegen op je gezondheid en hou er rekening mee door goed voor jezelf te zorgen op manieren die wel te controleren zijn!

 

Liefs, Sarah

 

Leave A Reply

Navigate