Tel Aviv hotspots

Tel Aviv, een controversiële stad, aan de Middellandse Zee gelegen en in vele opzichten de verbinding tussen het Westen en het Midden Oosten. Tel Aviv is in veertig jaar gerezen uit een woestijngrond waar voor de stichting van de staat Israel niets bestond.

Nu een wereldstad met een rijke cultuur, Joods en Arabisch, en een bruisend nachtleven – waaronder een grote gay scene. De nachtclubs hebben iets weg van Barcelona want er is zowel een serieuze underground techno scene als ontelbare privé feestjes op jachten en stranden op daken van luxe hotels.
Het strand en de boulevard hebben iets weg van Miami, met de zachte kleuren van de gebouwen, de palmbomen en de Bauhaus architectuur. Het centrum kent alle stijlen door elkaar en elke straat heeft grote wilde bomen met bloesem in het voorjaar en wilde vruchten in de zomer. In het zuiden van Tel Aviv ligt Yaffa, een Arabisch gedeelte op een heuvel, met prachtige gebouwen in authentieke stijl en kleine steegjes die op groffe rotsen en de zee uitkijken.
Ook is er veel straat kunst, wat weer wat weg heeft van Berlijn en met het heerlijke klimaat leeft de hele stad op straat. De stad is voornamelijk erg jong en Tel Aviv is zelfs vernoemd tot de nummer 1 vegan friendly stad van de wereld!
Als je ooit je weg naar Tel Aviv vindt in de nabije toekomst; dit zijn onze favoriete plekken om te eten of drinken.
 cafe shine 2
Cafe Shine
Shlomo Hamelech Street 38
Dit Italiaanse tentje ligt op een kruising van twee rustieke straten, midden in het centrum. Je kunt er gigantische salades bestellen en natuurlijk heerlijke pizza’s en pasta’s. De Italiaanse keuken heeft toch lokale invloeden door de lokale ingrediënten waarmee gekookt wordt.
Onze favoriet was de Garden Salad en natuurlijk de lekkerste koffie!
cafe xoho 1
Cafe Xoho
Gordon Street 17
Dit ontbijt- en lunchtentje had net zo goed in Berlijn-Mitte kunnen liggen. Al het meubilair is een tweedehands bij elkaar geraapt zooitje maar wat werkt het goed! De sfeer is heerlijk ontspannen en de gasten zijn surfers of jonge hippe strandgangers, waarschijnlijk omdat Cafe Xoho een straat achter de boulevard ligt in het noorden van Tel Aviv.
De kaart bestaat uit je favoriete ontbijtgerechten. Denk smoothies, eieren, bagels en salades. De blueberry pancakes en Macha smoothie winnen het wel. Al is het lastig kiezen want alles is overheerlijk. Je hebt meteen door dat wij Nederlanders geen bagels kunnen maken zoals daar…
port said 3
Port Sa’id
Har Sinai Street 5
Volgens lokale bewoners een van de beste Israëlische restaurants van de stad. Je kunt alleen maar buiten zitten onder de grote bogen van dit oude charmante bouwvallige gebouw en kijkt uit op een verlichte synagoge. Binnen staat er een vinyl platenspeler en de muren zijn een en al vinyl kast. Bij Port Sa’id kun je niet reserveren en je wacht zeker 45 minuten op een tafeltje – hetgeen totaal de moeite waard is. Omdat iedereen wacht op een tafel heerst er een gezellige sfeer op het pleintje waar jonge mensen aan het drinken en lachen zijn, en op de trappen van de synagoge zitten.
De kaart bestaat uit kleine gerechten die je deelt, en we kunnen geen favoriet kiezen dus bestel vooral alles. En drink een mojito.
mama anita 2
Mama Anita
Shabazi Street 40
Deze ijssalon zit midden in het hippe Neve Tzedek, een buurt die iets weg heeft van Saint Germain in Parijs. In deze buurt wonen ook veel Fransen die de buurt hun eigen hebben gemaakt met boutiques en Franse bistro’s.
Als fervent ijs-eter zou ik durven zeggen dat Anita het beste ijs maakt dat ik ooit heb gegeten. Dat vindt Tel Aviv duidelijk ook want deze ijssalon is een bekende plek waar je jonge stelletjes een ijsje ziet delen die ‘s avonds in de portieken zitten van de gesloten winkeltjes. Absolute favo? Het witte chocolade met pistache ijs. Al is deze ijs-salon niet goedkoop; je betaalt er met gemak een tientje voor een ijsje.
Itzik Hagadol 2
Itzik Hagadol
David Razi-el Street 3
Ironisch genoeg, ook het beste Israëlische restaurant van Tel Aviv – evenals Port Sa’id. De sfeer is erg toegankelijk en de tent heeft niks gedaan aan aankleding maar dat maakt niet uit want als het eten zo goed is als hier, merk je niet eens dat je in tl-licht eet. Het restaurant is ook relatief goedkoop voor Tel Aviv dus je kunt lekker overeten en alles bestellen dat je wilt proeven.
norman 2
Hotel Norman
Nahmani Street 35-25

Dit boutique hotel is in alle opzichten een bijzondere ervaring. Het Hotel Costes van Tel Aviv genoemd, al doet die vergelijking The Norman geen eer aan want ik was meer onder de indruk van dit hotel dan van Costes in Parijs. Het gebouw is traditionele architectuur uit de jaren twintig met een indrukwekkende tuin om het hotel heen waar je in alle hoekjes aan een tafeltje verstopt cocktails kunt drinken – erg romantisch allemaal. Beneden bevindt zich de bistro waar je Frans kunt eten en op het dakterras zit een Asian Fusion restaurant. Met een goedgevulde portemonnee kun je hier echt dineren zoals het hoort, chique en uitgebreid. Reserveer een tafeltje op het dakterras voor een onvergetelijke avond.

 abraxas 4
Abraxas North
Lilienblum Street 40
Bij Abraxas eet je echt hip zeg maar. Alle mensen zijn mooi en jong en vooral de hippe Franse in-crowd hangt hier vaak. De chef is dezelfde als Port Sa’id maar je zit hier net wat meer in een restaurant dan in een eetschuur. Ook hier worden gerechten gedeeld want de chef gelooft niet in borden voor jezelf bestellen. Eten is een sociale, feestelijke gelegenheid.
Reserveer wel voor je op vakantie gaat want een paar dagen van te voren bellen krijgt je geen tafel. Deze zaak is elke avond vol vol vol, en terecht.
Shalom, Sarah

Leave A Reply

Navigate